Skip to content
Alle berichten

Onderzoek telefonische bereikbaar Huisartsen in 2023

Als leverancier van telefonie-oplossingen voor huisartsenpraktijken worden we vaak gevraagd naar de bereikbaarheid van andere praktijken. Dit heeft ons gemotiveerd om dieper te duiken in de telefonische bereikbaarheid van huisartsen in Nederland. Het afgelopen jaar hebben we een uitgebreide analyse uitgevoerd op meer dan 978.000 telefoongesprekken om inzichten te verkrijgen in hoe huisartsenpraktijken omgaan met hun oproepen.

Wat hebben we ontdekt?

Ons onderzoek bracht enkele belangrijke bevindingen aan het licht. Het overgrote merendeel van de patiënten die tijdens openingstijden belde, heeft de huisartsenpraktijk succesvol aan de telefoon gekregen (87%). Van deze bellers werd 2 van de 3 binnen twee minuten geholpen. Wanneer mensen niet direct kunnen worden geholpen, kan de wachttijd wel behoorlijk oplopen. De gemiddelde wachtrij is met 10 seconden gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Seizoensgebonden inzichten

Tijdens de wintermaanden hadden we verwacht dat er meer gesprekken binnen zouden komen, dan tijdens andere seizoenen. Dat blijkt echter niet het geval, gedurende het gehele jaar ontvangen praktijken min of meer evenveel telefoontjes per dag, behalve tijdens de zomervakantie. Wel zijn de gesprekken in de winter iets langer, hetgeen samen kan vallen met de aard van de klachten.

Piekmomenten en drukke dagen

Er werden pieken waargenomen in het aantal gesprekken vroeg in de ochtend en na pauzes, wat resulteerde in langere wachttijden voor bellers. Vooral op maandagen was er een toename van het aantal telefoontjes, met een stijging van 35% vergeleken met andere dagen. Hieruit blijkt zoals verwacht dat maandagen de drukste dagen van de week zijn voor huisartsenpraktijken.

Naar verbetering toe

Een goede telefonische bereikbaarheid is van essentieel belang voor huisartsenpraktijken. Onze bevindingen hebben geleid tot praktische aanbevelingen om de bereikbaarheid te verbeteren en de kwaliteit van zorg te waarborgen. Wil je meer weten over ons onderzoek en hoe jouw praktijk presteert in vergelijking met anderen? Download dan het volledige rapport en ontdek hoe we samen kunnen werken aan een betere zorgervaring voor patiënten.